top of page

De gezondheid van jouw huishoudhulp ligt ook in uw handen

 

Is het beroep van huishoudhulp gevaarlijk? Niet wanneer alle veiligheidsmaatregelen in acht genomen worden door jou en je huishoudhulp.

​

Schoonmaakproducten, ziektes, omgevingstemperatuur, tabak … laten we dit even nader bekijken.

 

Een beetje chemie om te beginnen …

Het is niet al te ingewikkeld, wees gerust.

  • Regel 1: je huishoudhulp mag geen gebruik maken van ammoniak en bleekmiddel, dit zijn verboden producten.

  • Regel 2: koop geen spuitbussen (de ‘bommen’) en vervang deze door verstuivers. Dit is veiliger voor iedereen.

  • Regel 3: laat de etiketten op de schoonmaakproducten.

  • Regel 4: meng geen schoonmaakproducten, dit om chemische reacties te vermijden die gevaarlijk kunnen zijn.

Wat je goed in gedachten moet houden: de producten die jij af en toe gebruikt, gebruikt je huishoudhulp regelmatig bij jou en andere klanten. Producten die niet geschikt zijn, kunnen respiratoire en dermatologische problemen veroorzaken. Pas onderstaande regels toe om dit te voorkomen.


Beter voorkomen dan genezen

Het is een oud maar tijdloos spreekwoord vol wijsheid. Je kan het in verschillende situaties toepassen.

​

Verwittig steeds je dienstenchequebedrijf als je (of een gezinslid) ziek en besmettelijk bent. Zo bescherm je je huishoudhulp en tegelijkertijd zijn/haar andere klanten.


Aarzel zeker niet om je woning vóór de aankomst van je huishoudhulp te verluchten. Het is bovendien ook goed voor jouw gezondheid. En niet te vergeten: voorzie het nodige voor je huishoudhulp zodat hij/zij zijn/haar handen kan wassen en afdrogen.


Een gezond klimaat bij je thuis

De twee zaken die hier een rol spelen, zijn de temperatuur en de luchtkwaliteit.


Zorg voor de gezondheid en het comfort van je huishoudhulp: pas de temperatuur aan volgens het seizoen en aan zijn/haar takenpakket. Hou ook rekening met de weersomstandigheden bij werkzaamheden buiten.

​

‘Roken’ is een delicaat onderwerp, maar niemand kan ontkennen dat passief roken bestaat. Hierbij enkele basisregels die je moet respecteren: rook niet in het bijzijn van je huishoudhulp, rook indien mogelijk buiten, verlucht je woning vóór de aankomst van je huishoudhulp en geef hem/haar toestemming om te verluchten tijdens het werk.

​

Huisapotheek

Een brandwonde, een snee, … je huishoudhulp kan zich bezeren tijdens de werkuren. Geef duidelijk aan waar de medicijnenkast zich bevindt of stel een EHBO-doos ter beschikking. Het kan zeker ook geen kwaad om de noodnummers in het zicht te leggen (het Antigifcentrum inbegrepen), bijvoorbeeld op de koelkast.

​

Ongelukken? Nee bedankt!

Valpartijen zijn jammer genoeg de ongelukken die het meest voorkomen in de dienstenchequesector, ze zijn vaak ook het meest ernstig.

 

Enkele richtlijnen

  • Voorzie een trapladder maximum 3 treden en een leuning, antisliptreden worden aangeraden.

  • Ruim op …
    Heb je een druk leven met alle gevolgen van dien voor je interieur? Of je nu graag opruimt of niet, let er in de eerste plaats op dat je huishoudhulp niet struikelt. Een opgeruimde woning is veiliger en gemakkelijker om te poetsen.

  • Vergeet de trap niet: het risico op vallen is groot, zeker wanneer men naar boven of beneden gaat met schoonmaakmateriaal of een wasmand.


Elektriciteit: neem geen risico’s

Zorg ervoor dat je stopcontacten goed vastzitten en in goede staat zijn. Check eveneens de knoppen en draden van je elektrische apparaten. Defecte installaties en apparaten kunnen tot gevaarlijke situaties leiden.

​

Vermijd zware gewichten

Vraag niet aan je huishoudhulp om meubels of zware voorwerpen te dragen of te verschuiven. De job is fysiek zwaar en bovendien herhaalt het werk zich bij elke klant. De spanning op de nek, de rug en de schouders is 3 keer groter dan in andere beroepen. Met het risico om een musculoskeletale aandoening op te lopen.


Als je huishoudhulp zich veilig voelt en op zijn/haar gemak is bij je thuis, zal hij of zij ook gemotiveerder en efficiënter zijn. Iedereen tevreden!


In dialoog gaan is de basis. Ga zeker het gesprek aan met je huishoudhulp of uw kantoorverantwoordelijke. Alles is zoveel eenvoudiger wanneer er duidelijkheid en wederzijds respect is.
 

De expertise van je huishoudhulp, met betrekking tot veiligheid en gezondheid, is van onschatbare waarde. Aarzel niet om dit samen te bespreken.

Uw contactpersoon  Caroline De Weird 

Mail : info@dclimpio.be 

Telefoon :  09 367 90 31

bottom of page